#1/10 Internetvorks, Internet, Intranet i Ekstranet

Internetvorks

Pre nego što razgovaramo o terminima internet, intranet i ekstranet, moramo da razgovaramo o terminu internetvork.

Mrežni rad se može definisati kao dve ili više računarskih mreža (obično lokalna mreža LAN) koje su povezane zajedno, koristeći mrežne rutere.

Svaka mreža u internetvork-u ima svoju mrežnu adresu koja se razlikuje od ostalih mreža u istom. Mrežna adresa koristi se za identifikaciju mreža unutar mrežnog dela.

Internet rad omogućava različitim korisnicima na različitim geografskim lokacijama da razmenjuju podatke, resurse i komuniciraju. Savremena preduzeća ne mogu čak ni da funkcionišu bez internet rada. Internet, Intranet i Ektranet su različite vrste internet poslova.

Internet, Intranet i Ektranet

Internet: je svetska, javno dostupna računarska mreža međusobno povezanih računarskih mreža (Internetvork) koja prenosi podatke koristeći standardni Internet Protocol (IP). Najveći Internet rad na svetu je Internet.

Izrazi “World Wide Web” (WWW) i Internet nisu isti. Internet je kolekcija međusobno povezanih računarskih mreža, povezanih bakarnim žicama, optičkim kablovima, bežičnim vezama, itd. “World Wide Web” jedna je od usluga dostupnih putem Interneta, zajedno sa raznim ostalim, uključujući e-poštu, deljenje datoteka, daljinsko administracija, streaming videa, mrežno igranje itd. “World Wide Web” (WWW) je kolekcija međusobno povezanih dokumenata i drugih izvora, povezanih hipervezama i URL-ovima.

Većina ovih međusobno povezanih dokumenata u”World Wide Web” (WWW) kreirana je korišćenjem označnog programskog jezika koji se zove HTML (HiperTekt Markup Language). Čak je i veb stranica koju sada čitate kreirana pomoću HTML-a (HiperTekt Markup Language)

Intranet: je privatna mreža koja se nalazi u preduzeću. Tipični intranet za poslovnu organizaciju sastoji se od mnogih povezanih mreža lokalnih mreža (LAN) i koriste bilo koju tehnologiju široke mreže (VAN) za povezivanje mreže. Glavna svrha intraneta je deljenje informacija o kompaniji i računarskih resursa među zaposlenima. Intranet je privatni internet rad koji obično kreira i održava privatna organizacija. Sadržaj dostupan u Intranetu namenjen je samo članovima te organizacije (obično zaposlenima u kompaniji).

Ektranet: Ekstranet se može posmatrati kao deo intraneta, kompanije koji se proširuje i na korisnike van kompanije, poput dobavljača, dobavljača, partnera, kupaca ili drugih poslovnih saradnika.

Ektranet je potreban za uobičajene svakodnevne poslovne aktivnosti. Na primer, postavljanje naloga za kupovinu registrovanim dobavljačima, fakturisanje i fakture, aktivnosti vezane za plaćanja, zajedničke aktivnosti u vezi sa zajedničkim ulaganjima, brošure o proizvodima za partnere, sniženi cenovni delovi za partnere itd.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.