#1/13 Šta je RFC (Zahtev za komentare)

RFC (Zahtev za komentare) je čist tehnički dokument koji objavljuje – Internet Engineering Task Force (IETF). RFC se uglavnom koriste za razvoj „standardnog“ mrežnog protokola, funkcije mrežnog protokola ili bilo koje funkcije koja je povezana sa mrežnom komunikacijom.

RFC (Zahtev za komentare) su osnovni gradivni blokovi današnjih savremenih računarskih mreža i interneta. Skoro svi mrežni protokoli za internet izgrađeni su na osnovu RFC-a.

Neki RFC-ovi su informativnog karaktera, a drugi su objavljeni internetski standardi. Konačna verzija RFC-a postaje standard i objavljuje se sa brojem. Nisu dozvoljeni dodatni komentari ili promene za finalnu verziju. Promene su dozvoljene samo preko naknadnih RFC-ova koji zamjenjuju prethodne RFC-ove.

U ranim fazama mrežne komunikacije, svaki dobavljač imao je svoje vlasničke protokole za mrežne komunikacije. Različiti mrežni protokoli za istu svrhu bili su ozbiljan problem u heterogenim mrežnim okruženjima, koji se sastoje od uređaja i operativnih sistema različitih proizvođača.

“Standardni” mrežni protokoli se ne smatraju vlasničkim. Bilo koji dobavljač može razviti aplikativni softver ili upravljačke programe na osnovu definisanog RFC standarda. Stoga RFC pruža snažnu osnovu za komunikaciju na više platformi.

Svi standardni mrežni protokoli (kao što su HTTP, FTP, SMTP, TCP, UDP, IP itd.) Su definisani kao RFC. Pojedinci se mogu pridružiti IETF radnim grupama za pomoć u izradi i razvoju mrežnih standarda ili mrežnih protokola.

Trenutno je dostupno skoro 8700 RFC-ova. Da biste saznali više o RFC (Zahtev za komentare) posetite sledeću IETF veb stranicu.

https://ietf.org/standards/rfcs/

Da biste pretražili RFC prema njegovom broju ili naslovu, posetite vezu veb lokacije RFC Search.

http://vvv.rfc-editor.org/search/rfc_search.php

One thought on “#1/13 Šta je RFC (Zahtev za komentare)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.