Dual Boot Kali / Windows

Kako instalirati Kali i Windows (Dual Boot)

Instalacija Kali Linux okruzenja zajedno sa Windows-om može biti prilično korisna. Međutim, morate da budete oprezni tokom procesa podešavanja. Prvo, napravite “back up” vaših podataka sa Windows-a. Budući da ćete modifikovati svoj hard-disk, morate da sačuvate “back up” na spoljnim medijima. Kada to završite preporučujemo vam da proučite “Kako instalirati Kali linux 2019.1a“, gde je objašnjena normalna procedura za osnovnu instalaciju Kali Linux-a.
U našem primeru, mi ćemo instalirati Kali Linux zajedno sa Win7,  koji trenutno pokreće 100% prostora na disku našeg računara. Počećemo tako što menjamo veličinu naše trenutne particije na Windows-u, da zauzmemo manje prostora, a zatim nastavljamo instalaciju Kali Linux-a na novokreiranu praznu particiju.
Priprema za instalaciju:
  1. Preuzmite Kali Linux
  2. Napravite Live-Bootable USB za instalaciju Kali Linux-a
  3. Proverite da li je računar podešen na “boot” CD/USB u BIOS-u
Postupak instalacije “Dual Boot”:
Potrebno je da napravite butabilni USB (više ovde). Kada napravite butabilni USB, isključite računar, ubacite vaš USB u slobodan port i upalite računar. Prilikom paljenja računara udjite u boot menu i odaberite vaš USB da biste butovali Kali sa USB-a. Treba da se pojavi Kali Boot ekran. Izaberite Kali Linux-live – to bi trebalo da pokrene Kali i podrazumevanu radnu površinu.
Koristićemo g-parted da smanjimo postojeću particiju Windows-a da bismo dobili dovoljno prostora za instalaciju Kali Linux-a.
dual-boot-kali-01
Izaberite svoju Windows particiju. U zavisnosti od vašeg sistema, obično će to biti druga, veća particija. U našem primeru postoje dve particije; prva je particija System-Recovery, a Windows je zapravo instaliran u / dev / sda2. Promenite veličinu Windows particije i ostavite dovoljno prostora (minimalno 20 GB) za instalaciju Kali Linux-a.
https://docs.kali.org/wp-content/uploads/2013/01/dual-boot-kali-03.png
Kada promenite veličinu particije na Windows-u, kliknite “Apply All Operations” na hard disc-u. Nakon toga izađite iz programa g-parted i restartujte vaš računar.
dual-boot-kali-05

Za sada ste uspeli da spremite particiju za instalaciju Kali Linux-a.

Procedura instalacije Kali Linux-a:

Postupak instalacije je sličan kao na stranici “Kako instalirati Kali Linux 2018.1“, sve do tačke particioniranja, gde treba da izaberete “Guided – use the largest continuous free space” koji ste stvorili ranije sa g-parted programom.

https://docs.kali.org/wp-content/uploads/2013/01/dual-boot-kali-09.png

Kada se instalacija završi, ponovo pokrenite računar. Trebalo bi da se pojavi GRUB meni, koji će vam omogućiti da pokrenete Kali ili Windows.

https://docs.kali.org/wp-content/uploads/2013/01/dual-boot-kali-11.png

To je bilo sve! Sada imate oba sistema na raspolaganju.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.