Šta je Kali linux?

Kali Linux je Debian-based Linux distribucija koja ima za cilj napredni test za proveru penetracije i reviziju sigurnosti. Kali sadrži nekoliko stotina alata koji su usmereni na različite zadatke sigurnosti informacija, kao što su ispitivanje penetracije, istraživanje sigurnosti, računarska forenzika, inženjerstvo…

Kali Linux je objavljen 13. marta 2013. godine kao potpuna rekonstrukcija BackTrack Linux-a od vrha do dna, koja se u potpunosti pridržava Debian razvojnih standarda.

Uključeno je više od 600 alata za testiranje penetracije: Nakon pregleda svakog alata koji je uključen u BackTrack, eliminisan je veliki broj alata koji jednostavno nisu radili ili su duplirali druge alati koji su vršili istu ili sličnu funkciju. Detalji o sadržaju nalaze se na sajtu Kali Tools.

kali-linux-tools

Kali Linux, kao i Back-Track, potpuno je besplatan i uvek će biti. Nećete nikad morati da platite Kali Linux.

Otvoren izvor Git tree: Ceo izvorni kod koji ide u Kali Linux dostupan je svima koji žele da izmene ili obnove pakete kako bi odgovarali njihovim specifičnim potrebama.

FHS kompatibilan: Kali se pridržava standarda hijerarhije datotečnog sistema, omogućavajući korisnicima Linuxa da lako lociraju binarne datoteke, datoteke podrške, biblioteke itd.

Podrška za bežične uređaje širokog opsega: Izgradili smo Kali Linux kako bi podržali što više bežičnih uređaja, omogućavajući mu da pravilno radi na raznim hardverima i čini ga kompatibilnim sa brojnim USB i drugim bežičnim uređajima.

Razvijen u sigurnom okruženju: Tim Kali Linux-a sastoji se od male grupe ljudi koji su jedini pouzdani za izvršavanje paketa i interakciju s riznicama, a sve to se radi koristeći više sigurnih protokola.

Podrška na više jezika: Iako su alati za penetraciju napisani na engleskom jeziku, osigurali smo da Kali uključuje istinsku multijezičku podršku, omogućavajući više korisnika da rade na svom maternjem jeziku i lociraju alate potrebne za posao.

ARMEL i ARMHF podrška: M-bazirani single-board sistemi, kao što su Raspberry Pi i BeagleBone Black, između ostalog postaju sve prisutniji i jeftiniji. Znali smo da Kali podrška ARM-u mora biti jako robusna, sa potpuno funkcionalnim instalacijama za ARMEL i ARMHF sisteme. Kali Linux je dostupan na širokom spektru ARM uređaja i ima ARM spremišta integrisana sa glavnom distribucijom, tako da se alati za ARM ažuriraju zajedno sa ostatkom distribucije.

Kali Linux je posebno prilagođen potrebama stručnjaka za proveru penetracije, i stoga sva dokumentacija na ovoj lokaciji pretpostavlja prethodno poznavanje operativnog sistema Linux uopšte.

Kali Linux razvija, finansira i održava:

Offensive Security

Kako Instalirati Kali linux?

Kako napraviti bootable USB?

Dual Boot Kali / Windows?

2 thoughts on “Šta je Kali linux?

  1. Povratni ping: Kali Linux tutorial > Seekalgo

  2. Povratni ping: 6 SOFTVERA/APLIKACIJA KOJE BI SVAKI HAKER TREBALO DA ZNA | FZP Blog

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.