#1/14 Organizacije koje kontrolišu Internet, mrežne protokole i standarde!

Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE)

Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE, izgovaran kao “eie-triple-e”) je organizacija koja je osnovana 1963. godine u SAD-u. IEEE je najveće svetsko udruženje inženjera elektrotehnike i elektronike. Osnovan je spajanjem dve druge tehničke organizacije, Američkog instituta za inženjere elektrotehnike i Instituta za radio inženjere 1. januara 1963. Danas, IEEE ima oko 500 000 članova, iz različitih zemalja sveta. .

Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) razvija i održava standarde u svakoj tehnološkoj oblasti koja se odnosi na električnu energiju. Takodje, razvija i održava standarde umrežavanja za lokalnu mrežu (LAN), uključujući Ethernet (standardi IEEE 802.3) i bežični LAN (standardi IEEE 802.11).

Veb stranicahttp://www.ieee.org


Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (ICANN) i Internet dodeljeni brojevi (IANA)

Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (ICANN, izgovara se „eye can“) je međunarodna neprofitna korporacija koja je zadužena za dodelu adresa IP protokola (IPv4 adrese i adrese IPv6), dodeljivanje imena domena ( msn.com, google.com). Globalno upravljanje sistemom javnih domena, održavanje DNS servera, dela broja portova itd.

Veb lokacija ICANNhttps://www.icann.org
Veb lokacija IANAhttps://www.iana.org

Odbor za arhitekturu Interneta (IAB)

Odbor za arhitekturu Interneta (IAB, izgovaran „i-ei-bi“) definiše arhitekturu Interneta. Svrha odbora za arhitekturu Interneta (IAB) je pružanje nadzora nad arhitekturom radi protokola i drugih procedura koje koristi internet.

Veb lokacijahttps://www.iab.org

Internet društvo (ISOC)

Internet društvo (ISOC) uglavnom je uključeno u politiku, upravljanje, tehnologiju, obrazovanje i obuku i razvoj interneta.

Sledi citat sa veb lokacije Internet Societi (ISOC).

“Internet društvo je tu da osigura da se Internet nastavlja razvijati kao otvorena platforma; ona služi ekonomskim, socijalnim i obrazovnim potrebama pojedinaca širom sveta.”

Veb stranicahttp://www.internetsocieti.org

Radna grupa za Internet istraživanje (IRTF) i Internet inženjering (IETF)

Radna grupa za Internet istraživanje (IRTF, izgovarana kao “i-r-t-f”) je tehnološka istraživačka organizacija koja radi na fokusiranim dugoročnim istraživanjima tehničkih tema vezanih za standardne internet protokole, aplikacije, arhitekturu i tehnologiju.

Radna grupa za Internet inženjering (IETF, izgovarana kao „i-e-t-f“) je druga organizacija koja radi na razvoju kratkoročnih pitanja mrežnih inženjerskih protokola i standarda.

Radna grupa za Internet inženjering (IETF) razvila je održavanje visokih kvaliteta relevantnih tehničkih standarda, uglavnom mrežnih protokola. Standardi mrežnog protokola razvijeni su u okviru platforme, koja se naziva Zahtev za komentare (RFC).

Zahtev za komentare (RFC) je tehnička publikacija Radne grupe za Internet inženjering (IETF) i Internet društva. Zahtevi za komentare (RFC) uglavnom se koriste za razvoj mrežnog protokola, funkcije mrežnog protokola ili bilo koje funkcije koja je povezana sa mrežnom komunikacijom. Svi standardni mrežni protokoli (kao što su HTTP, FTP, SMTP, TCP, UDP, IP itd.) su definisani kao RFS. Pojedinci se mogu pridružiti IETF radnim grupama kako bi pomogli u izradi i razvoju mrežnih standarda ili mrežnog protokola.

Veb lokacija IRTFhttps://www.irtf.org
Veb lokacija IETFhttps://www.ietf.org

Konzorcijum “World Wide Web” (W3C)

World Wide Web Consortium (W3C) je globalna organizacija koja radi na definisanju tehnologija povezanih sa Vorld Vide Veb-om, kao što su HTML, skriptni jezici, protokoli za Veb servere itd.

Veb stranicahttp://www.w3.org

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.